#14 Hole Improvements

Earlier this spring, our staff constructed a forward tee on the fourteenth hole, per the Golf Course Master Plan provided by Andrew Green, illustrated in the picture below and labeled as “D.” We returned again this fall to add a flat deck tee, labeled above as “E.”Our intern, Matt Gillespie, was given the reigns on this task and did an outstanding job!This improvement was accomplished in a matter of days, from start to finish, that included removing and storing the existing turf; hauling and leveling the soil sub-grade; and setting the turf back in place. This new teeing ground will bring enjoyment to all level of golfers and this task was accomplished with our team members!

 

 

Master Plan: #1

After the completion of the fairway bunker renovation on the tenth hole, our staff turned their focus to the fairway bunker complex on the first hole.

It was a total team effort and Assistant Golf Course Superintendent, Charlie Lonergan, was charged with the role of project lead and shaper.

During the demolition process, we found there was no define edge or “lip” to the bunker, as seen here to the rear of Dave Ward, Assistant Golf Course Superintendent. Behind Dave is about a four-foot cut in the ground, filled with sand to make an edge. 

Drainage for both bunkers were trenched across the first fairway. During the process, we cut through drains that were installed previously and not working in a positive direction of flow. The new drains have been a great addition as subsequent rain events have allowed for carts to traverse the fairway in less than a day, as opposed to keeping the area roped off for a series of days. 

In the picture above, we have completed the drainage across the fairway. To the back left, rear and right of the bunker complex, we have dug the main line for the irrigation as the new bunkers were brought out into the fairway, necessitating us to abandon the old irrigation main line.

Above, from top to bottom, are team members Dario Valerio, Evan DiDonato and Jesus Ortiz-Aponte installing the re-routed irrigation line.

Above, the before and below, the after, with golden-brown fine fescue surrounding the bunkers and championship tee for #17.Below is the conceptual vision, drawn by Andrew Green, Golf Course Architect.

 

 

Master Plan: #14

Throughout the latter half of the winter and beginning of spring, our staff was preparing the fourteenth hole to restore the golf hole back to the original Dick Wilson design. 

Our team re-incorporated sod was from the right-hand side of the hole to the tenth fairway, as well as, expanding the left-hand side of the fairway on fourteen, seen below.

Tee construction began in April utilizing soil on-site, minimizing expense, wear and tear of hauling this material to the site.

Assistant Golf Course Superintendent, A.J. Josefoski (seen in blue shirt below), oversaw this project, and will complete this improvement once we return to this area and install a flat-deck teeing ground in the fairway this fall.

The tee was compacted and laser leveled.

The tee opened on June 13th for the Ladies Member Guest. We hope you enjoy the new teeing area.

Below is the architect’s rendering of the fourteenth hole from the Master Plan.

 

 

 

Tenth Hole Improvements

The February warmth allowed our team to begin improvements to this golf hole, per the Golf Course Master Plan of 2016. We began by installing a forward tee in the fairway. When the Plan was created, a major component was to improve the golf course for players of all abilities. On every hole, a new proposed teeing ground can be placed in the rough or within the fairway. Here on #10, our staff built a “flat deck tee,” as indicated by the letter E in the second-to-last picture of this post.

The purpose of these teeing grounds, are to add enjoyment for golfers of all ages, while not adding extra maintenance and expenses for the grounds operations.

Sod was cut, stripped and laid-out on a tarp to be replaced back in it’s originally position on the fairway, as see below with two of our staff personnel, Hector Bonilla and Jesus Aponte (left to right).

Soil was brought in to level the area on the fairway. The tee deck measures approximately 15 by 15 feet. The area of disturbance was more than double the measurement to blend the new teeing ground into the fairway and allow our large riding mowers to maintain the tee surface. 

Above, on the left operating the tractor is Charlie Lonergan (Lead Assistant Golf Course Superintendent) and Dave Ward (Assistant Golf Course Superintendent). With the February thaw, care was taken to limit our traffic and area of disturbance as depicted in the picture below with a plywood “road.”

On February 20th, conditions were not suitable for playing golf, but it was certainly a great day to begin the renovation of the fairway bunker on this hole.. 

Demolition of the bunker included incorporating whatever sand was left with the soil subsurface, seen below. 

 This “in-house” renovation has allowed our staff to gain valuable golf course construction experience. Dave Ward, seen below on the mini-excavator, has shaped the entire bunker complex on this project. Also pictured here, left to right, are team members Christian Lopez, Hector Bonilla and Gaudencio Rodriguez. 

It has been a total team effort as seen in the picture below. While Dave is shaping, Charlie has help facilitate the project on the mini-excavator. Jesus, pictured on the left, is ensuring we have a six inch bunker lip. Gaudencio and Christian are operating a plate tamp to flatten and compact the bunker floor, while Hector rakes ahead of the plate tamp process.

 The picture below helps you identify the new features of this bunker. Dave is standing at the far end of the bunker. The bunker has been pushed down the hole as far as the surrounding topography will allow, creating a carry from the Back Tees (blue colored tees) of 220 yards.

In the picture above on the left, architect Andrew Green has flagged and painted lines to widen the width of bunker. 

Before the drainage system is installed, the entire floor needs to be compacted, seen above.

We were making great progress after the nor’easter hit the area on March 2nd and hoping to finish the drainage install of erosion matting, pipe and pea gravel. But once again, Mother Nature had us change our plans. 

  On the evening of March 6th, we used our ice/ snow tarp to cover and protect the bunker complex, with the notion of whatever the second nor’easter produced, our staff could get back to working on this project as soon as possible. The storm dumped almost ten inches of snow on the golf course and we hope during the week of March 12th our team can get back to this project. 

Above is the Golf Course Master Plan of the tenth hole by architect Andrew Green. The bunker renovation is deemed as a “sympathetic restoration” to the original Dick Wilson design, seen below in the 1965 aerial. We are incorporating design elements of Wilson, while updating the bunker for today’s golf game.